Door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wordt per 1 juli 2015 een bedenkrecht geïntroduceerd. Dit houdt in dat een werknemer binnen 14 dagen na ondertekening van een beëindigingsovereenkomst deze kan ontbinden of de beslissing tot instemming met opzegging kan herroepen.

Werkgevers zijn gehouden om werknemers te wijzen op dit bedenkrecht. Indien hier niet aan wordt voldaan wordt de termijn van 14 dagen verlengd naar drie weken. Om te voorkomen dat onderhandelingen eindeloos kunnen worden opgerekt, heeft de wetgever besloten dat een werknemer zich slechts eenmaal in een periode van zes maanden op dit bedenkrecht kan beroepen.

Wanneer bedenkt werknemer zich? Bij een beroep op de bedenktermijn kan bijvoorbeeld gedacht aan de werknemer die het onderste uit de kan wil , maar ook aan de werknemer die binnen de bedenktermijn (ernstig) ziek wordt, daardoor komt te vallen onder een opzegverbod, en zich om die reden beroept op ontbinding van de beëindigingsovereenkomst en dus voortzetting van de arbeidsovereenkomst.

Tip
Werkgevers doen er goed aan om voor 1 juli 2015 de wettelijke bedenktijd op te nemen in de model vaststellingsovereenkomst. Zo wordt voorkomen dat de deze informatieverplichting over het hoofd wordt gezien.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *